Portada

 

 

PROCÉS DEL CÒMIC

Cada membre del grup tindrà una feina concreta segon el rol que li toqui. Organitzeu-vos entre vosaltres per distribuir-vos els rols.


ROLS

Cadascú de vosaltres ha d'agafar un rol diferent.


DIBUIXANT:

El dibuixant s'ha de fixar en les característiques dels dibuixos de còmic i investigar com es dibuixa per fer un còmic.... d'aquesta manera, després d'investigar podrà dibuixar.

FOTÒGRAF:

La persona que fa de fotògraf s'encarrega de descobrir quins són els diferents plans i com es poden fer les fotografies de manera que s'assemblin a vinyetes d'un còmic. Després serà el responsable que les fotografies quedin bé (que no vol dir que només les faci sol).

GUIONISTA:

És l'alumne que s'encarrega de descobrir quin és el llenguatge pròpiament del còmic: baferades, onomatopeies, pensaments, quadres de text.... i serà qui coordinarà després la creació de la història en el seu grup.

PSICÒLEG:

Per poder entrar dins el món del còmic i crear-ne un cal investigar els personatges: com són (valents?, llestos?, eixelebrats?, tenen manies? repeteixen frases o paraules?...) i les seves característiques físiques (alt?, prim?, baixet?, greassonet?, calb?, fort?...)

TOTHOM:

Heu de llegir, mirar, observar... còmics històrics. Fixeu-vos en les ambientacions, les robes, els estris que fan servir. D'aquesta manera estareu ben preparats i preparades per poder fer el vostre còmic històric.

 


FASES DE TREBALL

Per poder realitzar la tasca que teniu encomanada heu de separar la vostra feina en dues fases, una primera d'investigar
i una segona de creació.
Ja podeu començar:


A INVESTIGAR!

Ara que ja teniu els rols clars, primer de tot us toca investigar. Entreu dins el vostre apartat i feu la feina proposada.
Us espera una feina molt interessant.

 


PSICÒLEG

Has d'obervar i analitzar els personatges del còmic que heu triat.

Aquest full et servirà ja que són unes preguntes i pautes que t'ajudaran a recollir el que observes.

Aquests dos enllaços també t'ajudaran:

Personatges 1

Personatges 2

Full de suport (desa l'enllaç al disc amb el botó secundari del ratolí).

 

Quan acabeu la vostra investigació heu de fer una posada en comú tots els membres del grup. Aneu a Posada en comú

 

 

 


FOTÒGRAF

Aquí tens els recursos necessaris perquè puguis apuntar en aquest full quins són els diferents tipus de plans que es fan servir en les vinyetes d'un còmic.

Fixa't també en les vinyetes del còmic que llegeixes i apunta en el full de suport quins tipus de plans identifiques.

També has de descobrir com s'aconsegueixen diferents expressions i moviment a les vinyetes.

Diferents plans en una imatge

Expressions i moviments a les imtages

Més informació

Full de suport (desa l'enllaç al disc amb el botó secundari del ratolí).

 

Quan acabeu la vostra investigació heu de fer una posada en comú tots els membres del grup. Aneu a Posada en comú


GUIONISTA

Aquí tens els recursos necessaris perquè puguis apuntar en el  full de suport que hi ha més a baix quines són les característiques del llenguatge del còmic.

Aquests enllaços d'internet t'ajudaran a fixar-te en el còmic que llegeixes, un cop tinguis clar què són les vinyetes, les baferades o fumets, o com s'expressen les onomatopeies podràs ajudar al teu grup a fer el còmic.

 

Vinyetes

Fumets o bafarades

Text

Més informació

Full de suport (desa l'enllaç al disc amb el botó secundari del ratolí).

 

Quan acabeu la vostra investigació heu de fer una posada en comú tots els membres del grup. Aneu a Posada en comú

 

 

DIBUIXANT

Mentre llegeixes el còmic fixa't com estan fets els dibuixos, quines característiques tenen, quines són les expressions de les cares...

Aquests enllaços t'ajudaran a aprendre a dibuixar personatges de còmic.

En aquest full de suport podràs posar en pràctica el que has après.

Tutorial 1 (no oblidis anar passant les pàgines)

Consells per dibuixar còmic

Full de suport (desa l'enllaç al disc amb el botó secundari del ratolí).

 

Quan acabeu la vostra investigació heu de fer una posada en comú tots els membres del grup. Aneu a Posada en comú

 



Posada en comú

Ara és el moment de posar en comú tot el que heu après i descobert. D’aquesta manera tots els membres del grup tindreu tota la informació per poder començar a treballar conjuntament en l’elaboració del vostre còmic.

Si feu bé la posada en comú us adonareu de la importància de treballar en equip i veureu que sou capaços d'ajudar-vos els uns als altres per aprendre més, sereu mestres entre vosaltres!

El que fareu serà ensenyar-vos i explicar-vos els fulls de suport que heu fet. Fareu fotocòpies de la vostra feina per tal que tots els membres del grup puguin tenir la mateixa informació en el dossier o a la carpeta.

Un cop hagueu compartit la informació podeu passar a la següent fase: La creació del còmic.




CREACIÓ DEL CÒMIC

A partir de les anècdotes, vivències...que us han explicat heu de decidir sobre què anirà el còmic. Podeu partir d'una sola anècdota o bé lligar-ne unes quantes. Això ho decidiu vosaltres, ha de ser una decisió de grup!

Aquí comença el procés de creació, no patiu, tindreu l'ajuda necessàries per fer-ho bé:

 


Procés per crear el còmic:

1- Dissenyar la història: Decidiu entre tots quina serà la història (el guió), penseu que no ha de ser molt llarga ja que només podeu fer com a màxim 10 vinyetes (no cal que arribeu a 10).

Els personatges del còmic els interpretareu vosaltres de tal manera que cada vinyeta serà una fotografia amb vosaltres com a protagonistes.

2- Pensar les escenes-vinyetes segons el llenguatge del còmic: Aquí us toca fer un esborrany, dibuixeu tants quadrats com vinyetes tindrà el vostre còmic i escriviu a dins quina escena hi ha d'haver. Feu un esborrany similar a aquest full de suport.

3- Fer les fotos: Un cop teniu clar quines són les vinyetes que tindrà el vostre còmic toca representar-ho. Haureu de simular l'acció mentre un company del grup fa la foto. Recordeu aquí tot el que heu après sobre els diferents plans i feu les fotos segons els diferents plans. Tingueu en compte també quan enfoqueu que heu de deixar espai per posar les baferades.

4- Posar les baferades i onomatopeies: A través del programa open office (document de text o presentació), posarem 4 imatges com a molt, podem jugar amb les vinyetes de manera que no cal que tinguin la mateixa mida, o que en una diapositiva hi hagi 3 vinyetes i en altres 4 o 5,.... quadrades o rectangulars.... vosaltres mateixos.

Per fer-ho cal que seguiu aquest ordre:

  • Abans d'inserir les imatges a l'open office penseu que podeu treballar-les digitalment (enfosquir-les, retallar-les, incorporar algun element històric fent un retoc d'imatge...) amb el Gimp o Picnik.

També les podeu convertir en un dibuix

Amb el Gimp:

- Filtres-Artístic- Ressegueix vores amb negre
- Filtres-Artístic- Pintura a l'oli
- Filtres-Efectes de llum (per fer l'efecte de la llum de les llanternes)
- Eines-eines de color- brillantor (per enfosquir)

Amb el Picnik:

Crear-Efectos. Poden anar bé tant el "Dibujo a lápiz" com "Tipo HDR"

  • Poseu les fotos, cada foto és una vinyeta, per tant les podeu posar com vulgueu (totes de la mateixa mida o de mides diferents, senceres o retallades).
  • Després poseu els núvols o fumets, onomatopeies, símbols de moviment....

Cliqueu aquí per saber com ho heu de fer (i millor que a la web que s'obri cliqueu el botó F11 del teclat, així es visionitzarà més gran).

Aquí teniu una imatge per recordar on està la barra d'eines de l'open office i quines són les eines que farem servir.

Aquí podeu veure com queda una caixa de text (la narració) en una vinyeta.

 

5- Recordeu: En el còmic no hi ha d’haver cap falta d’ortografia. Per tal d’assolir-ho podeu utilitzar els diccionaris, el corrector del programa de text... I el vocabulari utilitzat ha des ser correcte tot i que podeu emprar renecs. Aquest enllaç us pot ajudar.

6- Dibuixar la portada: Un cop feta l'escanejareu i la posareu a la primera diapositiva del vostre còmic (i de la vostra presentació).

7- Mostrar la feina feta:

Amb una pantalla i canó de projecció ensenyareu el vostre còmic als companys de classe.

Penjareu el vostre còmic fet presentació a internet, dins la plataforma Slideshare: l'usuari és comic i la contrassenya és comic . Penjar l'arxiu és senzill, heu d'anar a on diu upload, després el botó Browse and select files i escollir el vostre arxiu... i ja està, ja tindreu el vostre còmic a internet.
Fixeu-vos que allà mateix podeu afegir si voleu una música, allà on diu slidecast, només heu de posar l'adreça d'un so mp3 i ho configura automàticament.