SEGLES XVI-XVIII

LA DECADÈNCIA I LA REVIFALLA

Sabem que Europa va descobrir Amèrica l'any 1492, a finals del Segle XV (Cristobal Colón), tot i que també sabem que molt abans (segles) ja van arribar els primers pobladors (per tant els primers descobridors).

Pensavem que Barcelona s'enriquiria molt ja que tenia el mar i les Drassanes però vam descobrir que no va ser així: A partir de finals del segle XV, la crisi serà generalitzada a tota la Mediterrània. La descoberta d'Amèrica desplaça el centre del comerç vers l'Atlàntic. Barcelona perd bona part de la seva activitat marinera

Per tant el segle XVI i XVII va ser una època de crisis tant econòmiques com polítiques.

L'any 1640 hi ha una guerra anomenada dels Segadors... d'on sortirà l'himne de Catalunya, però encara ens falta saber:
Per què es va produir? Per què es diu així?
Quan va durar? Per què és tant important?
Per què l'himne de Catalunya és Els Segadors?

Per tant ens posem a investigar! Clikeu si voleu saber el resultat

 

Revifalla econòmica del segle XVIII

A partir de mitjans del segle XVIII es viu una gran revifalla, tant econòmicament com demogràficament. Al llarg del segle es formen la Rambla i el Passeig de St.Joan, i s'aixequen grans edificis. A finals de segle, a Barcelona els mercats són plens de productes, les manufactures són considerables per tot arreu i s'hi mostren signes d'indústria activa i desenvolupada.

I el Raval? Durant tota l'edat mitjana i en èpoques anteriors havia estat un espai d'hortes, per tant era el lloc de Barcelona on havien més espais lliures. Per tant va ser en el Raval on es van instal·lar les manufactures en un primer moment (petits establiments industrials) i les fàbriques de vapor més tard.

El món vivia moments de grans canvis, neix el pensament científic i es produeixen grans invents i descobertes: per això li diem L'EDAT MODERNA

Navegueu com els pirates i mariners de l'època per http://www.educar.org/inventos/lineadeltiempo/default.asp abans de fer l'activitat.

Reconstrueix una esglèsia barroca